De 11 meest voorkomende taalfouten die ondernemers maken

 


Taalfouten worden veel gemaakt

 De 11 meest voorkomende taalfouten die ondernemers maken - MH Business Support_Blog


Wie geeft er nog om een correcte spelling? Taalfouten worden veel gemaakt. Als je boodschap maar duidelijk overkomt, dat is toch het belangrijkste.

 

Ondernemer gebruiken  taal om te spreken, luisteren, lezen en schrijven (content). Zo maken we onze wensen kenbaar, vertellen, vragen we iets of uiten onze gevoelens. We moeten tenslotte overal zichtbaar zijn en is het gebruik van goede spelling essentieel.

 

In deze blog geef ik je de 11 meest voorkomende taalfouten die ondernemers maken.

 

 

 

Teksten redigeren en schrijven van blogs | MH Business Support   JOU EN JOUW

Als ik voor klanten teksten aan het redigeren ben zie ik duidelijk dat ondernemers het moeilijk vinden om te bepalen wanneer je nou ‘jou’ of ‘jouw’ moet gebruiken. Niet heel gek uiteraard, want je spreekt de woorden toch hetzelfde uit. Maar wanneer schrijf je nou ‘jou’ met of zonder een ‘w’?  Lees het blog: Hoe halen we ‘jou’ en ‘jouw’ uit elkaar?

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support   UITROEPTEKEN!!!!

Je wilt dat je tekst opvalt! En nog meer opvalt! Dus wij, als ondernemers, gebruiken echt heel veel uitroeptekens in onze teksten. Probeer dit echt tot de beperken te houden en schrijf zinnen die krachtig zijn en die de uitroepteken hierdoor absoluut niet nodig hebben. Lees het blog: Ja! Wij gebruiken de uitroepteken te vaak!

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support   KOMMA GEBRUIK

Een komma tussen zinnen kan voor rust zorgen. Speel af en toe met de komma, zodat je teksten veel beter leesbaar zullen zijn. Lees het blog: Breng de, KOMMA, tot leven.

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support   OPSOMMINGEN

Door het gebruik van opsommingen geef je de lezer veel meer rust en kan deze al scannend lezen. Door het gebruik van opsommingen kan het zijn dat je jouw klant langer op je website houdt in verband met de leesstijl. Lees het blog: Opsommingen, hoe gebruik je ze?

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support   DIKGEDRUKTE WOORDEN

Als ik website teksten bekijk van andere ondernemers zie ik soms echt lappen tekst. Dit  geeft mij totaal geen reden om dit te gaan lezen: conclusie: ik klik je website weg. Dikgedrukte woorden zijn erg fijn omdat wij als mens ‘scannend’ lezen. We willen in 1 oogopslag zien wat we te lezen gaan krijgen. Lees het blog: Wat zijn de voordelen wat dikgedrukte woorden?

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support  ZINSOPBOUW & WOORDKEUZE

Tot de dag van vandaag zie ik heel veel teksten voorbij komen waar veel zinnen met IK begint. Leer te spelen met de zinsopbouw, maar zeker ook om andere woordkeuze/ synoniemen te gebruiken. Pas op dat de zinnen niet te lang worden, zodat ze niet meer fijn leesbaar worden. Lees het blog: Zinsopbouw en woordkeuze anders formuleren

 

 

Teksten redigeren en schrijven van blogs | MH Business Support   T EN DT GEBRUIK

De Nederlandse spelling kent leuke regels, zo ook met het gebruik van ‘t’ en ‘dt’. Hier zie ik ook regelmatig veel fouten voorbij komen in teksten. Houdt je van chocolade? Of is het Houd je van chocolade? Lees het blog: Hoe zat dat ook al weer met t en dt gebruik?

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support    CONTAMINATIE

Een contaminatie is een samensmelting of een vermenging van twee woorden of uitdrukkingen. Als je twee formuleringen die hetzelfde betekenen naar elkaar, door elkaar of samenvoegt, dan is er sprake van een contaminatie. Lees de blog: Contaminatie voorbeelden… Wat zeg je?

 

 

Teksten redigeren en schrijven van blogs | MH Business Support   WIJ/IK of JIJ/U DOOR ELKAAR

Bij veel ondernemers zie je vaak nog de twijfel voor welke persoonsvorm ze zelf moeten kiezen. Durf keuzes te maken en je zal zien dat het schrijven van een stukje tekst al veel makkelijk zal verlopen. Lees het blog: Wij/Ik en Jij/U door elkaar gebruik

 

 

Teksten redigeren | MH Business Support   AFKORTINGEN

Gebruik zo min mogelijk afkortingen in je tekst, want als de lezer een bepaalde afkorting niet begrijpt, dan ontgaat hem de rest van de inhoud ook en dat is toch nou net niet de bedoeling? Lees het blog: Afkortingen gewoon voluit schrijven

 

 

Teksten redigeren en schrijven van blogs | MH Business Support    TEGENWOORDIGE OF VERLEDEN TIJD

Veel ondernemers husselen de tegenwoordige tijd (tt) als verleden tijd (vt) vaak door elkaar heen. Het ergste is zelfs dat dit absoluut gebeurt in dezelfde zin. Probeer zo veel mogelijk voor 1 schrijfwijze te kiezen en ik raad je aan; schrijf in de tegenwoordige tijd, gezien dat erg fijn leest alsof je er nu ook actief bij bent. Lees het blog: Tegenwoordige of verleden tijd halen we door elkaar

 

Oftewel, als je teksten gaat schrijven, lees deze blog dan nog een keer door en pas ze toe op jouw stukje tekst.

 

Tegen welke taalfout loop jij vaak aan?

 

 

Wil je nog een blog lezen?

6 schrijftips want teksten formuleren is een kunst

 

 

 

 

Wil jij 175 inspirerende blog titels ontvangen, zodat je meteen kan starten met bloggen?

 

Inclusief een Blog Post Planner?

 

Als je deze template wilt ontvangen geef je toestemming jouw gegevens te verwerken zoals beschreven staat in mijn privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *