6 schrijftips want teksten formuleren is een kunst

 

 

Kan jij schrijftips gebruiken?

 

 

6 schrijftips want teksten formuleren is een kunst - MH Business Support_Blog

 

We gebruiken taal om te spreken, luisteren, lezen en schrijven. Zo maken we onze wensen kenbaar, vertellen, vragen we iets of uiten onze gevoelens. Het taalgebruik bestaat niet uit woorden alleen, ook gebaren, mimiek lichaamshouding, intonatie en tekenen zijn uitingen van taal. (bron: letterlijk vertaalt vanuit Wikipedia. Hulp nodig bij o.a. mimiek, stemgebruik, lichaamshouding, intonatie en nog veel meer? Neem eens een kijkje bij Martiena van Echt Presenteren.)

 

Teksten formuleren is echt een kunst. In deze blog ga ik 6 schrijftips geven waarop je kan letten als je een stukje tekst moet schrijven.

 

 

 

Tip 1:  houd rekening met je doelgroep

Als je een tekst gaat schrijven heb je een duidelijk beeld nodig van je doelgroep. Anders gezegd: je moet weten voor wie je schrijft. Zo schrijf je een ansichtkaart vanuit je vakantieadres, gericht naar een goede bekende, heel anders dan een zakelijke brief aan iemand die je niet kent.

Tip - In beide gevallen speel je met korte of langere zinnen, eenvoudige of vakterm woorden. Maar ook absoluut zal je letten op taalgebruik en woordkeuze.
 

 

 

Tip 2:  maak niet te lange en niet te korte zinnen

Een probleem bij deze tip kan zijn: Hoe lang is ‘lang’? Een prettige en leesbare zin bevat gemiddeld zo’n 15 woorden. Sommige teksten tellen vaak 30 woorden of meer per zin en zijn daarom vaak lastig leesbaar.

Tip - Maak niet te lange zinnen of, grammaticaal gezegd: gebruik niet te veel bijzinnen. Een simpele manier om lange zinnen te verbeteren is om de zin te splitsen. Lees ook het blog: Zinsopbouw en woordkeuze anders formuleren

 

 

Tip 3:  gebruik meer spreektaal en minder schrijftaal

Sommige ondernemers schrijven taal anders dan ze spreken. Daarnaast ook erg jammer dat sommige nog denken dat schrijftaal veel beter en netter is dan spreektaal.

Tip - Bedenk je eens als je schrijft: hoe zou ik zoiets zeggen in eenvoudig Nederlands?
 

 

 

Tip 4:  wissel de zin volgorde af

Wissel de volgorde van zinnen af. Begin zinnen dus niet steeds met een onderwerp en een persoonsvorm. Bijvoorbeeld: Ik vind dat… Ik denk ook dat… 
 
Tip - Probeer je zin echt zelden met ‘Ik’ te beginnen. Leer met de zinnen te spelen en probeer echt de woorden eens om te draaien en een andere volgorde aan te houden.

 

 

 

Tip 5: wissel het woordgebruik af

Probeer een bepaald woord niet te vaak in de tekst te gebruiken, want dan kan de tekst ook erg saai worden.

Tip - Om te voorkomen dat een woord steeds wordt herhaald kun je een synoniem geven (een woord dat ongeveer dezelfde betekenis heeft).

 
 

 

Tip 6:  schrijf origineel, wees creatief.

Originaliteit en creativiteit wordt bijzonder gewaardeerd. Probeer niet te veel clichés, ouderwetse, afgezaagde, nietszeggende woorden te gebruiken.

Tip - Andere constructies, formuleringen verdienen toch echt de voorkeur.

 

 

… En dan nog even dit …

Gebruik zo min mogelijk afkortingen in je tekst, want als de lezer een bepaalde afkorting niet begrijpt, dan ontgaat hem de rest van de inhoud ook en dat is toch nou net niet de bedoeling?

 

 

De meest voorkomende taalfouten die ondernemers maken - MH Business Support- schrijftips

 

Oftewel, als je een tekst moet gaan schrijven ga jezelf dan trainen door na afloop je teksten echt even na te lopen op deze 6 schrijftips.

 

 

 

 

 

Met welke tip ga jij de volgende keer eens puzzelen?

 

 

Wil je meer blogs lezen?

De 11 meeste taalfouten die ondernemers maken
Hoe zat dat ook al weer met t en dt gebruik?

 

 

 

 

 

 

Wil jij 175 inspirerende blog titels ontvangen, zodat je meteen kan starten met bloggen?

 

Inclusief een Blog Post Planner?

 

Als je deze template wilt ontvangen geef je toestemming jouw gegevens te verwerken zoals beschreven staat in mijn privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *