Help! Ik ben een ondernemer met HSP

Ben jij (ook) een ondernemer met HSP?

 

HELP! Ik ben een ondernemer met HSP blog | MH Business Support

 

In het weekend, 14 en 15 april 2018, heb ik twee ontzettend inspirerend dagen gehad. Dit is ook écht de reden om deze blog te schrijven. Waarom?

Omdat ik de 2-daagse training (Succes in Balans weekend) van Bas en Mirna van ‘De Hooggevoelige Ondernemer’ heb gevolgd in Made, vlakbij Breda. Wat een eer om deze mensen te mogen ontmoeten.

In deze blog neem ik je zeer graag mee in mijn leven als HSP-er en de combinatie in het ondernemerschap.

Tevens wil ik jou als ondernemer met HSP meenemen in mijn reis maar ook de herkenbare reis die jij als hooggevoelige ondernemer absoluut moet herkennen.

Hierbij vertel ik je zeer graag mijn verhaal als de kennis van Drs. Bas van Vugt die mij absoluut heeft geïnspireerd.

 

 

 

" Follow the signs "

 

 

HSP, WAT BEDOEL JE? 

 

De Engelse afkorting wordt ook wel High Sensitive Person (HSP) genoemd en nog beter geformuleerd: hooggevoelige mensen of hoogsensitief. En nee, niet zweverig of enorm spiritueel bedoelt.

Don't let dreams be dreams HSP blog | MH Business SupportMensen die deze karaktereigenschap hebben, want één belangrijk ding: het is géén ziekte, observeren prikkels uit de omgeving veel intenser dan mensen die geen HSP-er zijn. Wellicht ben ik nog niet helemaal duidelijk, met prikkels bedoel ik onze zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken, voelen (aanraking/pijnprikkels) en afgaan op intuïtie etc.

Dus samengevat: Als HSP-er kan het zo zijn dat we anders denken en onszelf anders voelen dan andere mensen. Om een paar voorbeelden te geven is dat wij veel meer details uit de omgeving waarnemen.

Of dat als we ergens komen en er heerst een sterkte overheersende geur, moeten wij daar zo snel mogelijk weg! Of, we trekken ons vaker terug omdat we rust nodig hebben of tijdens een feest minder licht als geluid kunnen verdragen.

Deze extra prikkels ervaren wij ook in de meeste gevallen als niet prettig. Echter als ik je nou eens vertel, dat maar liefst 1/4  en dus max 20% van de Nederlandse bevolking een HSP-er is?

Is dat dan niet een bijzondere gave?

Durf je eigen kracht te vinden en deze in te zetten in jouw bedrijf. Wees hier juist trots op en zie het niet als belemmering. Ga er wat mee doen!

 

" HSP KENMERKEN "

 

5 HERKENBARE (KARAKTER)KENMERKEN VAN EEN HSP-ER:

 

 • Vaak moe
 • Perfectionistisch
 • Mensenmens en zorgen voor een ander
 • Gevoelsmens, betrekken zaken veel op zichzelf
 • Stemmingen van andere goed aanvoelen

5 UITDAGINGEN VAN EEN HSP-ER:

 

 • Grenzen aangeven en nee durven zeggen
 • Moeite om te focussen maar ook los te laten
 • Beren op de weg zien
 • In je kracht geloven
 • Om hulp durven vragen

3 DINGEN DIE JE ALS HSP-ER HET BESTE KAN VERMIJDEN:

 

 • Drukte
 • Cafeïne en alcohol
 • Tv, mobiel, internet, nieuws

 

Herken jij dit en met welke uitdaging heb jij moeite?

 

" MIJN ERVARING ALS HSP-ER "

 

 

Van mezelf weet ik dat ik op en top een HSP-er ben. Mijn hoofd draait altijd overuren en het is zo jammer dat daar geen uitknop voor is, om hem af en toe eens heerlijk uit te schakelen. Herkenbaar?

Controle hebben is controle loslaten HSP blog | MH Business SupportOndanks ik het heerlijk vind om tussen de mensen te zijn, vind ik het ook enorm fijn mezelf terug te trekken in alle stilte.

Als ik mij tussen drukke plekken bevind, voel ik bepaalde positieve als negatieve energie enorm sterk aan. Soms benauwd het me en moet ik zo snel mogelijk weg. Beter is om mij hiervoor te leren afschermen, wat geen makkie is.

Daarmee zoek ik ook graag mijn rust en vind ik het heerlijk om alleen te zijn. Liefst dan ook echt zonder tv, geluid en in de avond zo weinig mogelijk lampen aan. Overdag geniet ik zo ontzettend van het licht en de zon.

Een ander mooi voorbeeld is ook, dat als ik een hele dag hebt gewerkt, merk ik in de avond dat ik mij niet meer kan concentreren en erg moe ben. Kortom: Tja, ben overprikkeld.

Ja ik ben een perfectionist, ook ik vind het moeilijk om keuzes en risico’s te nemen. Hoe meer je los kan laten en er zelf niet zo zwaar aan probeert te tillen, werkt het erg rustgevend, moet ik zeggen.

You never get a second change for a first impression!

 

" ONDERNEMER MET HSP "

 

Omdat we als hooggevoelige ondernemer een gave hebben en een uniek persoon zijn hebben we toch echt in het ondernemerschap een paar punten gemeen:

 

WE WILLEN TEVEEL

Tja, onze zintuigen werken harder voor ons. Dit houdt in dat we als ondernemer ook veel willen leren en aan zelfontwikkeling willen doen. Dus een Webinar hier, een cursus daar, een e-Book hier en ga zo maar door! Het gevoel van overprikkeld of overweldigend te zijn, speelt hier een grote rol. We willen te veel, waardoor we vergeten duidelijke keuzes te maken en hierin zeer belangrijke prioriteiten vergeten voor onszelf.

 

PERFECTIONISME

Deze karaktereigenschap is absoluut een prachtige eigenschap. We geven niet op, zetten door, houden van aanpakken en de opdracht gaat niet de deur uit, voordat alle puntjes op de ï wel 4 keer nagelopen zijn. Goede controle is niet erg, maar zorg ervoor dat je hierdoor niet te veel tijd kwijt bent, letterlijk stagneert en hierdoor niet of nauwelijks vooruit komt. Dan zit perfectionisme je in de weg. Laat het sneller los, ga door en leer ervan. Heel belangrijk: durf fouten te maken! We zijn ook maar een mens, en toch geen robot waar alles maar perfect hoort te zijn?

 

ONZEKERHEID

Als HSP-er hebben we moeite om keuzes te maken die ons verder helpen. Risico’s nemen hoort er ook bij. Iedereen blijft vertrouwd in hun comfortzone. Maar niets is minder waar: stap er uit en ervaar het zelf. Wees niet bang om fouten te maken, val liever drie keer en ga verder. Als High Sensitive Person zijn wij ook echte mensenmensen. Wij geven oprecht om mensen, maar dit kan ons ook stagneren. Wij willen niemand teleurstellen of zijn bang dat we iemand moeten teleurstellen. Onzekerheid ervaren wij als HSP-er echt enorm.

 

Ieder hooggevoelig persoon is uniek!

 

 

TIPS DIE JE VERDER HELPEN

 

EIGEN TEMPO

Als zzp-er of ondernemer heb jij je eigen tijd in handen. Jij bepaald hoe je het indeelt. Dus deel je tijd via goede timemanagement in. Bepaal je eigen tempo en je eigen koers die je wilt varen. Jij bent aan stuur.

 

EIGEN WEG 

Als jij het handen aan het stuur hebt, bepaal jij dus je eigen tempo maar ook zeker je eigen weg! Vaar je eigen route die jij wilt, en laat je niet te veel beïnvloeden door andere mensen om je heen. JIJ WEET WAAR JE HEEN WILT, vaar die route.

 

EIGEN KEUZES

Hoe heerlijk is het als je jouw eigen keuzes mag maken. Ja die kunnen soms erg moeilijk en lastig zijn. Maar zie het altijd als leermoment, want die heb je elke dag! Leer ervan en pas elke keer een klein stukje toe. Dit is dus ook het stukje “out of your comfortzone” komen.

 

KLEINE STAPPEN

Vergeet niet: elke stap is er één! Of je nu 1000 stappen nodig hebt om je doel te bereiken of dat je er 100 nodig hebt. Elke stap is er één. Wees hier lief voor jezelf en wees tevreden. Soms duurt het iets langer, omdat je in de file staat, en de andere keer kan je plankgas. Dit hoort er bij. Maar kom en blijf in beweging is wel de tip die ik je wil meegeven, anders gebeurt er niks!

 

 

WAT KAN JE TOEPASSEN?

 • Routine inbouwen / timemanagement
 • Meditatie net nadat je opstaat en voor je naar bed gaat
 • Vermijden van tv, geluid, licht voor slapen gaan
 • Meer tijd voor jezelf inplannen
 • Je eigen plek creëren
 • Meditatie/yoga
 • Start de dag met goed ontbijt
 • Begin aan je werkzaamheden met een hoge energie

 

RUST EN STRUCTUUR

Wil jij ook rust en structuur in jouw business? Natuurlijk weet ik als geen ander hoe fijn dit is als je deze twee hebt toegepast binnen je bedrijf. Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in zodat we elkaar kunnen leren kennen, zodat jij jouw wensen hierin kan bespreken.

Eerst weten wie je voor je hebt? Heel begrijpelijk!

Lees meer over Mariska

 

 

Kortom, zoek jouw HSP kracht en ga deze bewust en goed in jouw bedrijf toepassen. Zie het als een gave en probeer routine in te bouwen zodat je zelf weet waar je aan toe bent en dit je echt veel rustiger maakt. Zorg voor voldoende slaap, neem een goed ontbijt en probeer echt te mediteren en je rust op tijd te zoeken. Daarnaast ben jij een uniek persoon, dus kom in actie!

 

Let’s get out of your comfort zone

Herken jij jezelf hierin en merk je dat je op een bepaalde punten vast loopt in je onderneming? Je kan mij altijd een berichtje sturen, want ik weet als geen ander hoe het is op een HSP-er te zijn. Toch heb ik al zo veel geleerd dat ik er beter mee om kan gaan.

Heb je vragen of een sparringpartner nodig? Stuur mij gerust een reactie, privé bericht of stuur mij een e-mail! Graag zelfs.

 

Hoe beïnvloedbaar is jouw HSP op jouw onderneming?

 

Mariska van MH Business Support

 

 

Meer blogs lezen?
Wat zijn de voordelen van een VA?
Wat levert een Virtual Assistant jou op?

 

 

 

2 thoughts on “Help! Ik ben een ondernemer met HSP

 1. Yolanda Reply

  Ik herken veel uit je verhaal. Weet niet of ik een HSP mens ben, nooit bij stil gestaan. Weet wel dat ik zeker mijn rust moet pakken, mijn eigen tempo en vooral weg moet volgen. In de loop der jaren langzaam een goede balans weten te vinden.

  • Marissh Post authorReply

   Hi Yolanda,

   Wat leuk je reactie! Heel veel mensen weten wellicht niet dat ze een HSP-er zijn. Ik weet het wel wat ik kan soms echt geluid of drukte slechte verdragen 🙂
   Maar rust pakken is heel goed en zeker dat je dit al weet! Je eigen tempo volgen is nog belangrijker. Heel goed!! Fijn dat je een goede balans hebt gevonden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *