Spelling: Wij/Ik en Jij/U door elkaar gebruik

Wij/Ik en Jij/U pfff, ingewikkeld!

 

 

 

BSpelling - wij/ik en jij/u door elkaar geruik | MH Business Supportij sommige ondernemers zie ik nog de twijfel voor welke persoonsvorm ze zelf moeten kiezen. Hierbij zie ik ook heel veel eenmansondernemingen die zich graag willen verschuilen onder het WE-gebruik. Terwijl je doelgroep er toch wel achter zal komen dat je alleen je bedrijf runt.

Tip: Gebruik bijvoorbeeld: “Mijn team en ik zullen er voor zorgen dat…”

 

In deze blog probeer ik je bewust te maken over de verschillen tussen wij/ik en jij/u gebruik.

 

 

 

 

KEUZES MAKEN

Hiermee ook een goed voorbeeld waarbij je keuzes moet maken. Hoe ga ik mijn doelgroep aanspreken? Is het vanuit de ik-vorm naar de u-variant, spreek dan alles in de u-vorm. “Ik wens u een fijne dag” en anders gebruik je “Ik wens je een fijne dag”. In heel veel blogs of websites zie ik helaas de verkeerde varianten door elkaar. Ja! Echt, geloof me! Ik zie het vaak zelfs in 1 zin. “Ik wil je graag laten weten, dat u welkom bent”.

 

Tip - Durf keuzes te maken en je zal zien dat het schrijven van een stukje tekst al veel makkelijk zal verlopen.

 

 

CONSEQUENT GEBRUIK

Wat ik hierboven beschreven heb, heeft echt te maken met keuzes maken.
Als je een stukje tekst moet schrijven, stel je zelf de volgende vragen:

  1.   Vanuit welke persoonsvorm dien ik te schrijven?
  2.   Voor wie, dus het doelgroep, ga je schrijven?

 

Als je vanuit jezelf schrijft en je weet dat je een zakelijke klant hebt als doelgroep, weet je ook dat je andere zinsopbouw en woordkeuze zal aanhouden. Je schrijft dan vanuit een ik-vorm naar een u-vorm.

 

Het kan ook zo zijn, dat je vanuit een wat groter bedrijf in de wij-vorm schrijven. Je doelgroep zijn jongeren en daarmee mag je ze aanspreken met de je-vorm.

 

Dit geeft een zeer eenvoudige manier om naar je teksten te kijken. Je zal zien dat als je deze twee belangrijke vragen hebt beantwoord dat je veel sneller je teksten op papier hebt gezet.

 

Tip: Wees consequent in jouw persoonsvorm als je doelgroep beschrijving.

 

 

Voorbeeld blog wij/ik en jij/u door elkaar | MH Business Support

 

Oftewel, durf een keuze te maken als je alleen je onderneming runt. Het werkt echt ideaal als je weet dat je vanuit ‘we’ of ‘ik’ een tekst moet schrijven.

Het kan zo zijn dat je je dus een keer zal vergissen, en onthoudt; dit staat slordig. Ga oefenen en je zal zien dat het je makkelijker afgaat dan je zelf denkt.

 

 

 

 

Vanuit welke persoonsvorm schrijf jij en welke vorm heeft je doelgroep?

 

 

 

Wil je meer blogs lezen?

Hoe zat dat ook al weer met t en dt gebruik?
Hoe halen we ‘jou’ en ‘jouw’ uit elkaar?

 

 

 

 

 

Wil jij 175 inspirerende blog titels ontvangen, zodat je meteen kan starten met bloggen?

 

Inclusief een Blog Post Planner?

 

Als je deze template wilt ontvangen geef je toestemming jouw gegevens te verwerken zoals beschreven staat in mijn privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *