Spelling: Zinsopbouw en woordkeuze anders formuleren

 

 

Goede zinsopbouw en woordkeuze toepassen, hoe doe je dat?

 

 

Spelling-Zinsopbouw en woordkeuze anders formuleren - MH Business Support_BlogHoe pas je goede zinsopbouw en woordkeuze in je teksten toe? “Teksten schrijven is geen makkie” hoor ik veel ondernemers roepen en dat ze hierop blijven vastlopen. Dit kan zijn met het schrijven van website of sales teksten, of gewoon een pen en papier pakken en beginnen met bloggen.

 

 

In deze blog geef ik je wat leuke tips hoe je zinnen kunt opbouwen en hierin kan spelen met je woordkeuze.

 

 

 

WAT BETEKENT FORMULEREN

Formuleren betekent letterlijk: onder woorden brengen. Een tekst moet zo geformuleerd zijn, dat hij begrijpelijk is voor de lezer. Dit geldt voor teksten in het algemeen maar zeker ook voor zakelijke teksten. Als een tekst niet begrepen wordt, komt de informatie, de inhoud, niet of nauwelijks over. En zeg nu eerlijk, dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je wilt de lezer immers overtuigen, meenemen, pakken, geïnteresseerd maken voor jouw teksten.

 

 

ZINSKEUZE

Zorg er voor dat als je teksten schrijft deze fijn leesbaar zijn. Een prettige en leesbare zin bevat gemiddeld zo’n 15 woorden. Sommige zinnen tellen vaak 30 woorden en zijn daarom vaak lastig leesbaar.

 

Tip 1 -  Probeer eens met de volgorde van je zinnen te spelen. Hiermee kan je delen van de zin omdraaien. Dit kan je doen door de zin een andere duidelijke rangvolgorde te geven. Je kan ook eerder spelen met een komma, om de delen, van een zin beter aan te geven.

Voorbeeld van de zin:

  • Probeer eens met de volgorde van je zinnen te spelen.
  • Probeer eens te spelen met de volgorde van je zinnen.
  • Met de volgorde van je zinnen, kan je proberen te spelen.

 

 

Tip 2 -  Probeer je zinnen niet steeds te beginnen met een onderwerp of persoonsvorm. Probeer je zin echt zelden met ‘Ik’ te beginnen. Bijvoorbeeld: Ik vind dat… Ik denk dat…

Leer met de zinnen spelen en probeer echt de woorden eens om te draaien, door een andere volgorde aan te houden. Durf eerder zinnen af te korten. Eventueel kan je er voor kiezen om eerder een komma te plaatsen voor een rustmoment in de zin.

 

 

WOORDKEUZE

Dat we zinnen anders kunnen opbouwen, heb ik je laten inzien. Toch zie ik tot de dag van vandaag alsnog veel teksten voorbij komen, waarbij veel zinnen met IK begint. Leer te spelen met de zinsopbouw maar zeker ook om andere woordkeuze/synoniemen te gebruiken.

 

Tip 1 -  Probeer echt op te passen dat zinnen niet te lang worden, zodat ze niet meer fijn leesbaar zijn.

 

Tip 2 -  Probeer een bepaald woord niet te vaak in de tekst te gebruiken, want dan kan de tekst ook erg saai worden. Om te voorkomen dat een woord steeds wordt herhaald kun je een synoniem geven (een woord dat ongeveer dezelfde betekenis heeft).

 

 

Voorbeeld blog zinsopbouw en woordkeuze | MH Business Support

 

 

 

Oftewel, durf te spelen met je zinsopbouw en wissel delen van je zin om. Daarnaast is het goed om duidelijke en eenvoudige woorden in je teksten te gebruiken zodat de lezer ook echt de boodschap/inhoud van je tekst begrijpt.

 

 

 

Waar loop jij tegen aan met het schrijven van je teksten?

 

 

 

Wil je meer blogs lezen?

Hoe zat dat ook al weer met t en dt gebruik?
Hoe halen we ‘jou’ en ‘jouw’ uit elkaar?

 

 

 

 

 

 

Wil jij 175 inspirerende blog titels ontvangen, zodat je meteen kan starten met bloggen?

 

Inclusief een Blog Post Planner?

 

Als je deze template wilt ontvangen geef je toestemming jouw gegevens te verwerken zoals beschreven staat in mijn privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *